Usabilitat i accessibilitat

Usabilitat i accessibilitat

Un bon disseny web ha de tenir en compte que:

 • la informació estigui estructurada
 • i que sigui atractiva per al navegant

És a dir, hem de tenir present on posem les coses i com mostrem aquestes coses.

Uns dels conceptes que hem de tenir al cap són el d'usabilitat i el d'accessibilitat. Us proposem la lectura dels següents textos, a partir dels quals continuarem treballant.

Per començar una plana web el primer pas que hem de donar és el de pensar exactament què és el que volem mostrar. Una bona plana web sorgeix d'un procés de reflexió de la pròpia entitat, que cal poder traslladar a la persona que acabi dissenyant el portal.

La tasca d'un professional en el disseny de webs consisteix en adaptar el coneixement propi de l'entitat sota criteris d'usabilitat i accessibilitat.

 • Què vol dir accessibilitat?

Vol dir que tothom pugui veure bé la nostra pàgina. Per aquest motiu hem escollit l'eina Wordpress MU. Aquest sistema de creació de blocs compleix els estàndards web, de manera que qualsevol persona, des de qualsevol ordinador (per molt vell que sigui) podrà visitar correctament la nostra web.

Si vols conèixer més sobre els estàrndards web pots visitar la web del W3C (Consorci de la Word Wide Web) • Què vol dir usabilitat?

Exemple d'usabilitat en una web

Vol dir que la persona que visiti la nostra pàgina tingui l'experiència d'arribar a la informació de manera intuïtiva i senzilla. Quan el visitant ha de realitzar massa passos per arribar a la informació important es pot perdre: en una web, donar un pas és fer un clic.

En aquest exemple, un bon disseny implica que no hem de buscar massa estona el lloc on volem fer clic. En el mal disseny, el fet d'haver de buscar la resposta desconcerta al visitant de la nostra web i fa que l'experiència sigui més aviat negativa.Aquestes qüestions poden semblar massa llunyanes per a nosaltres. El projecte de creació de pàgines web per a entitats de xarxanet.org ja s'encarrega de moltes d'aquestes qüestions i compta amb un equip de tècnics que traduiran els desitjos de l'entitat en una estructura que facilitarà que tota persona pugui trobar la informació que està cercant de manera fàcil i intuïtiva.

Però també hem d'ajudar a fer una bona web. Per a nosaltres implicarà també seguir algunes bones pràctiques al moment de publicar. Des de pensar títols adequats per a cada un dels articles, que aquests no siguin excessivament llargs, que els articles continguin fotografies, afegir una descripció per a cada una d'aquestes... Qüestions que aprofundirem en els següents blocs.

Per poder ajudar a crear la nostra pàgina podem començar a reflexionar sobre la informació que volem mostrar a través de la web. Haurem de centrar-nos en tres qüestions concretes:

 • Quina informació volem mostrar
 • Com la distribuïm en l'espai (la pantalla)
 • Quins elements gràfics haurà d'incorporar

Pautes d'usabilitat

A continuació veurem una sèrie de pautes que ens ajudaran a fer que el nostre web sigui usable.
Ens perdrem?

 • Un menú coherent: El menú de la pàgina web ha de ser fàcil d'interpretar. És recomanable no variar gaire els colors i diferenciar entre l'apartat on som i l'apartat al qual volem accedir. A més, aquest menú ens ha de permetre anar a les pàgines més importants del web.
 • Títols clars i diferents: Un títol ambigu o amb carència de significat no ens diu res sobre el que estem llegint. El títol de la pàgina ha de ser significatiu perquè també els cercadors l'indexin millor.
 • Pàgines amb bona organització: Les pàgines han d'ordenar-se de manera clara i senzilla, si volem que la gent es fixi amb el que nosaltres facilitem no els hem d'estressar amb més d'una columna a part del contingut.
 • Pàgines sense excés d'informació: Sense cap dubte, oferir molta informació i el més interessant possible atrau usuaris, però tot i això hem de saber facilitar-la d'una forma senzilla, intentant resumir. Millor dues pàgines ben clares, que no una d'eterna.
 • Enllaç permanent a la pàgina principal: Un error freqüent és la falta d'un enllaç permanent a la pàgina principal del web. Aquest enllaç permet a un usuari que entri al nostre web per qualsevol altra pàgina que no sigui la inicial anar-hi mitjançant un sol clic.
 • Correu de contacte: Un correu de contacte és imprescindible per si qualsevol visitant vol fer algun suggeriment, proposar un tema, o solucionar un dubte. Aquest també ha de ser visible i que sense gaire esforç s'identifiqui ràpidament.
Darrera modificació: dimarts, 21 maig 2013, 19:23